Black Rob, Bad Boy Records-rapper achter "Whoa!" Overlijdt op 52-jarige leeftijd

20 Apr 2021

Black Rob, Bad Boy Records-rapper achter

Black Rob, de rapper die nauw verbonden is met Bad Boy Records en achter de hitsingle "Whoa!", is overleden. Hij was 52.

Hij stierf zaterdag aan een hartstilstand in Atlanta, zei zijn vriend en voormalig Bad Boy-labelgenoot Mark Curry op sociale media. Curry zei dat de hiphopster al een aantal jaren lijdt aan een reeks gezondheidsproblemen, waaronder lupus, nierfalen, diabetes en meerdere beroertes.

"Rust aan de macht King @therealblackrob!" Bad Boy-oprichter Sean ‘Diddy’ Combs schreef zondag op Instagram onder een foto van hemzelf en Black Rob. "Terwijl ik vandaag naar je platen luister, is er één ding dat ze allemaal gemeen hebben! Je hebt ervoor gezorgd dat miljoenen mensen over de hele wereld zich goed voelen en dansen! Jij bent er een uit duizenden! GOD ZEGENE! Liefde. Je zult echt gemist worden !!! ”

Geboren als Robert Ross en opgegroeid in Spanish Harlem, New York City, begon Black Rob vanaf jonge leeftijd met rappen. Hij maakte deel uit van de niet-ondertekende groep de Schizophrenics, die rapt onder de naam Bacardi Rob. In het begin van de jaren negentig had de artiest met huskystem een ​​undergroundreputatie verworven en hij werd een van de eersten bij Bad Boy Records in New York, waar hij halverwege de jaren negentig als soloartiest toetrad tot het parvenu label. Bad Boy-oprichter Diddy noemde hem Black Rob en zijn vroege opnamecarrière bevatte een aantal prominente gastlocaties op remix-tracks voor de artiestenlijst van het label, waaronder 112, Faith Evans en Total. Hij stond ook op het Harlem World-album van Mase op de track '24 Hrs. to Live ”, een nummer waarin ook DMX stond, die eerder deze maand stierf.

Het belang van Black Rob voor Bad Boy, vooral na de dood van Biggie Smalls in 1997, werd geïllustreerd met hem op de cover van Diddy's baanbrekende album No Way Out, samen met de andere primaire artiesten van het label. Hij speelde ook op het nummer "I Love You, Baby" van het album en had een vermelding in het nummer "Victory" met Biggie rappen: "Black Rob kwam bij de maffia, het is niet geen vervanging voor hem."

Hij bracht zijn debuutalbum uit, het autobiografische Life Story, in 2000, dat piekte op nummer 3 in de Billboard-hitlijsten en platina zou worden. De plaat bevatte zijn grootste hit "Whoa!", Een nummer geproduceerd door Diggin 'in het Crates Crew-lid Buckwild. Het pakkende nummer, waarin elk couplet eindigde met de woorden 'like whoa', steeg tot nummer 43 in de Billboard Top 100.

In 2001 hadden Black Rob, Curry en Diddy een clubhit met 'Bad Boy for Life', van diens derde album The Saga Continues… Het nummer Megahertz haalde nummer 33 in de Billboard singles chart. Hij stond ook op de albumtrack "Let’s Get It."

Zijn tweede album, The Black Rob Report, werd uitgebracht in 2005 en zou zijn laatste zijn met Bad Boy. Hoewel het album wat positieve pers kreeg, piekte het op nummer 40 en werd het als een teleurstelling beschouwd. Halverwege de jaren 2000 werd de muziekcarrière van Black Rob overschaduwd door de juridische problemen van de rapper. Hij werd in 2006 veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf in verband met een hoteloverval uit 2004, en zat vier jaar vast.

Vrijgelaten uit de gevangenis in 2010, kwam Black Rob's laatste grote label vrijlating het jaar daarop, met Game Tested, Streets Approved, maar het album slaagde er niet in om verkoop of lovende kritieken op te leveren. Zijn laatste album, Genuine Article uit 2015, werd in eigen beheer uitgebracht.