Moslimmodel Halima Aden stopt met modeshows nadat ze zich onder druk heeft gezet om religieuze overtuigingen te ‘compromitteren’

26 Nov 2020

Moslimmodel Halima Aden stopt met modeshows nadat ze zich onder druk heeft gezet om religieuze overtuigingen te ‘compromitteren’

Halima Aden heeft aangekondigd dat ze stopt met catwalkshows.

Het Amerikaanse fotomodel, dat heeft gewerkt aan campagnes voor modemerken als Rihanna's Fenty Beauty en Kanye West's Yeezy, zegt dat ze de besluit omdat het werken in de mode-industrie haar heeft gedwongen haar religieuze overtuigingen in gevaar te brengen.

Aden werd een ster van de ene op de andere dag toen ze haar modellendebuut maakte tijdens de New York Fashion Week in 2017, toen ze 19 was voordat ze geschiedenis ging schrijven als het eerste model dat hijab draagt ​​op de cover van de Britse Vogue, Sports Illustrated en het Amerikaanse beautymagazine voor vrouwen, Allure.

Ondanks haar indrukwekkende lofbetuigingen werd de 23-jarige, die werd geboren uit Somalische ouders in een Keniaans vluchtelingenkamp, ​​keert de high fashion-industrie de rug toe.

Schrijvend op haar Instagram-verhalen legde het model uit hoe ze haar modellencarrière opnieuw begon te evalueren nadat ze het gevoel had dat ze haar verstand aan het verliezen was van zichzelf.

Ze voegde eraan toe dat de pandemie van het coronavirus haar de kans had gegeven om na te denken over haar waarden en haar te helpen beseffen dat als ze als fotomodel zou blijven werken, ze misschien niet langer de waarden die aan haar hijab verbonden zijn 'volledig' belichaamt.

"Zoals ik al zo vaak heb gezegd ... een minderheid zijn binnen een minderheid binnen een minderheid is nooit gemakkelijk, "schreef Aden.

" Een 'hijabi' zijn is echt een reis met veel hoogte- en dieptepunten. "

Aden voegde eraan toe dat ze 'zo wanhopig' werd om haar geloof en gemeenschap in de modewereld te vertegenwoordigen dat ze 'het contact' kwijt was met wie ze werkelijk is en zichzelf vaak in compromitterende posities zou brengen.

Het model ging verder met uit te leggen dat ze soms gebedstijden miste en eens toestond dat er een spijkerbroek over haar hoofd werd gedrapeerd in plaats van haar hoofddoek.

Na de shoot zei Aden dat ze 'snikte' in haar hotelkamer .

"Maar… dit is niet eens mijn stijl ?? Was nooit. Waarom stond ik toe dat ze een spijkerbroek op mijn hoofd droegen terwijl ik destijds alleen rokken en lange jurken droeg? " schreef ze.

“Ik ging terug naar mijn hotelkamer en snikte gewoon na deze shoot omdat ik diep van binnen wist dat dit het niet was. Maar was te bang om iets te zeggen. De waarheid is dat ik erg ONCOMFORTABEL was. Dit ben ik gewoon niet. ”

Aden zei later tegen haar fans op Twitter dat ze niet 'uitverkocht' moesten zijn, en voegde eraan toe dat ze zichzelf de schuld gaf dat ze 'meer om de kans gaf' dan 'wat er feitelijk op het spel stond' en prees haar moeder omdat ze haar hielp haar door haar worstelingen te leiden.

"[Ze] smeekt me al jaren om mijn ogen te openen", schreef Aden. "Dankzij Covid en de ontsnapping uit de industrie heb ik me eindelijk gerealiseerd waar ik het mis ging tijdens mijn persoonlijke hijab-reis.

" Nu ik terugkijk, deed ik wat ik zei dat ik nooit zou doen. "

Ze voegde eraan toe: "Mijn hijab-reis was de STERKSTE toen ik omringd was door mijn zussen. Dat is een thema dat ik nu over mezelf ontdek. Mijn hijab stond op het punt toen ik werd omringd door mijn Somalische cultuur. ”

Een aantal beroemdheden hebben zich uitgesproken ter ondersteuning van het model na haar opmerkingen, waaronder Rihanna die een van Aden's Instagram-verhalen opnieuw plaatste en schreef:" Ik hou zo veel van je, koningin. "

Gigi en Bella Hadid uitten ook hun "liefde" voor Aden door op sociale media te schrijven dat ze allebei "trots" waren op hun vriend.

"Iedereen zou nu het verhaal van @ Halima moeten gaan bekijken", schreef Gigi op Instagram.

"Het is zo belangrijk, als hijabi of niet, om jezelf te reflecteren en weer op het goede spoor te komen met wat echt aanvoelt voor ons - het is de enige manier om je echt vervuld te voelen."

Ze vervolgde inued: 'Ik heb ooit door therapie geleerd dat als we assertief zijn met onze grenzen, dit niet betekent dat we ondankbaar zijn voor kansen, en het zal leiden tot een eindresultaat dat niet hol aanvoelt, een resultaat waar we geen gebruik van maken van.

“Mijn zus Halima, je hebt me geïnspireerd sinds de dag dat ik je ontmoette en je blijft me trots maken. Blijf stralen, grote liefde. ”

Aden sloot haar posts op sociale media af door uit te leggen hoe opgelucht ze zich voelt over haar ervaring in de mode-industrie.

“ Nu kan ik slapen in vrede. Ik heb mijn stuk gezegd en ik laat het daar achter, "schreef ze.

" Wauw, dit is eigenlijk het meest VERLICHTING dat ik voelde sinds ik in 2016 begon. Dat erin houden was letterlijk VERGIF! "

Lees meer

House of Fraser lanceert ‘Dress-In Gown’

Telfar kondigt samenwerking met Ugg aan