Heeft Rishi Sunak zojuist de hoodie vermoord?

26 Nov 2020

Heeft Rishi Sunak zojuist de hoodie vermoord?

Voor een kind is er geen moment zo schokkend als het moment waarop je een leraar in het wild ziet. De tweede keer dat je meneer Jones buiten het schoolterrein ziet zonder zijn pak en aktetas - in plaats daarvan een Adidas-trainingspak aan te trekken en een magnetronmaaltijd van Sainsbury's op te halen - brokkelt zijn autoriteit af. En Adidas wordt chronisch oncool.

Nu heeft Rishi Sunak zo'n moment gecreëerd. Op foto's die door de Schatkist zijn vrijgegeven, droeg de kanselier een grijs sweatshirt met capuchon terwijl hij door de documenten van de rode doos bladerde voorafgaand aan de aankondiging van de uitgavebeoordeling van woensdag.

Het probleem is niet alleen dat een minister een hoodie draagt - nee, zo normatief zouden we niet zijn. Het is dat meneer Sunak een onderscheidende 'leraar-uit-de-klas'-esthetiek kanaliseert. Want hij draagt ​​zijn hoodie - een casual kledingstuk - over een overhemd en een rode stropdas, waarbij de nek opengaat om een ​​perfect gesteven witte kraag te onthullen, terwijl de loungewear en de kantoorkleding een verontrustende nevenschikking creëren.

Veel Britten hebben de afgelopen acht maanden casual kleding gedragen. Kleding die is ontworpen om te ontspannen, heeft ons ingebakerd omdat we ons hebben aangepast aan werken op afstand. Zo erg zelfs dat velen van ons helemaal niet meer fatsoenlijk gekleed zijn, met een vraag naar loungewear die in mei met maar liefst 49 procent steeg. Zoals velen van ons heeft meneer Sunak duidelijk een nieuwe manier van werken en nieuwe kleding omarmd.

Het is niet de eerste keer dat hij in een hoodie wordt gespot. In mei tweette de heer Sunak een foto van zichzelf terwijl hij vanuit huis werkte in een (ander) grijs sweatshirt met capuchon. De tweet ging meteen viraal, met gebruikers van sociale media die de coole bondskanselier, die al snel de bijnaam 'Dishy Rishi' kreeg, overstuurden.

We hebben meneer Sunak ook overal in zijn trainingsuitrusting gezien - hij heeft ooit vertelde Tatler dat hij een keer per week probeert te rennen - en hij heeft zijn liefde uitgesproken voor zijn Peloton-spinningfiets.

Maar deze keer is het anders. De heer Sunak heeft voor deze foto geposeerd en deed dit op een cruciaal moment: net voordat hij naar buiten gaat om een ​​bestedingsplan te bespreken dat cruciaal zal zijn bij het ondersteunen van de miljoenen mensen in het VK voor wie de pandemie financiële onrust heeft veroorzaakt.

Het spijt me te moeten aankondigen dat de hoodie het echt voor mij doet https://t.co/Ilqfea9JXs

— Marie Le Conte (@youngvulgarian) 27 maart 2020

Terwijl sommigen de kanselier hebben geprezen voor zijn verlofregeling en pandemie-ondersteuningspakketten, hebben anderen zware kritiek geuit op zijn beslissingen tijdens de uitbraak van het coronavirus, waarbij schaduwkanselier Anneliese Dodds ze omschreef als 'onverantwoordelijk' en de Britten achterliet met 'de ergste economische neergang in de G7' terwijl ze ook honderden duizenden mensen werkloos. En toch is het nu de tijd dat meneer Sunak lijkt te smeken om gezien te worden als een "man van het volk".

Dit wordt des te schokkender als je bedenkt dat de hoodie lang een kleermakerssymbool van ondermijning geweest. Nadat het in de jaren dertig door Champion was ontworpen als een manier om magazijnmedewerkers in New York te beschermen tegen extreme weersomstandigheden tijdens de winter, werd het in de jaren zeventig door atleten overgenomen voordat het werd omarmd door de daaropvolgende grunge- en hiphopscènes. en metaforische anonimiteit van de conventies van de samenleving.

Tegenwoordig blijft de hoodie een prominent statussymbool onder degenen die de tegencultuur willen vertegenwoordigen. Neem Billie Eilish, de tienerpop-superster die regelmatig loszittende sweatshirts met capuchon op de rode loper draagt ​​als een manier om de maatschappelijke druk op het lichaam van vrouwen te trotseren.

Alles bij elkaar genomen, is het schokkend dat meneer Sunak ervoor koos om niet alleen een hoodie op die foto te dragen, maar er een over een pak en stropdas te dragen, waardoor twee esthetische aspecten werden gecombineerd die niet verder kunnen van elkaar in termen van culturele en sociale betekenis.

Maar misschien is het ensemble een verfrissende onderbreking van de stoïcijnse kleermakersgevoelens die door zoveel andere politici worden overgebracht. Het is zeker een te verkiezen benadering van de voormalige hoofdadviseur van Boris Johnson, Dominic Cummings, wiens slecht passende fleeces, pufferjacks en broek-onthullende spijkerbroeken een directe balking leken te zijn bij de onuitgesproken Downing Street-dresscode.

Maar het is nogal rijk voor de kanselier om te suggereren dat hij met de kinderen bezig is als dit een man is die koffie drinkt uit een 'slimme mok' van £ 180 en traint op een spinningfiets van £ 1.990. Mr Sunak wil dat we allemaal denken dat hij een van ons is. Zijn hoodie herinnert ons er in ieder geval aan dat hij dat niet is - en waarschijnlijk ook nooit zal zijn.

Lees meer

Hoe prinses Diana van Sloane Ranger veranderde in een modeafvaller