Leasen versus kopen

20 Dec 2021

Leasen versus kopen

Er zijn veel redenen om voor je bedrijf een auto te leasen. Zakelijk leasen van een auto is een geweldige manier om geld te besparen voor je bedrijf. Je kunt een auto krijgen die zuiniger is, wat je op de lange termijn geld zal besparen. Je kunt ook een auto krijgen die nieuwer is dan wat je zou krijgen als je hem zou kopen. Je kunt ook een auto voor een lagere prijs krijgen als je deze auto leaset. In dit blog bespreken we de voordelen voor het leasen van autos.

Elektrische auto leasen

Een elektrische auto is een geweldige manier om de zuinigste auto te krijgen. Daarnaast bespaar je ook nog eens veel geld op benzine. Tegenwoordig is het bereik van een elektrische auto ook prima. Helemaal als je het zakelijk gaat rijden. Vaak heb je op de plekken waar je naar toe reist genoeg oplaadpunten waar de auto opgeladen kan worden. 

Dus zakelijk elektrisch leasen kan best voordelig zijn. 

Wist je dat het netwerk van Tesla laadpalen dekkend zijn in Nederland? De auto geeft namelijk vanzelf aan wanneer je aan de laadpaal moet en berekend dit in de huidige route die je wilt rijden.

Hoe werkt een leasecontract?

Een autoleasecontract is een contract tussen een autoleasemaatschappij en een leasenemer. Het huurcontract is een contract dat door beide partijen moet worden ondertekend. Het contract bevat belangrijke informatie zoals de duur van de lease, de prijs van de auto, de maandelijkse betalingen en de overeenkomst van beide partijen over het inleveren van de auto. De autoleasemaatschappij kan ook een bank of een autodealer zijn. De huurder is meestal een bedrijf of een particulier. Het contract is tussen de huurder en de verhuurder. De verhuurder is de partij die de auto aan de huurder verkoopt. Een autoleasecontract wordt altijd afgesloten voor een afgesproken duur. Deze duur is meestal tussen de 12 en 48 maanden.

Is zakelijk leasen belasting voordelig?

Als je een auto leaset, moet de waardevermindering van de auto in de lease worden meegenomen. De afschrijving vindt al plaats in het huurcontract. Het leasen is dus hetzelfde als wanneer je een eigen auto hebt. Voor de huurder betekent dit dat er een fiscaal voordeel ontstaat wanneer je een auto leaset. De huurder kan ervoor kiezen om een ​​auto te leasen in een besloten vennootschap (BV ) of een naamloze vennootschap (NV). De persoon kan er voor kiezen om zakelijk of privé te leasen. Indien er voor privé wordt gekozen dan zal een leaseovereenkomst wordt afgesloten waarbij de leasekosten worden meegenomen in de berekening van het belastbaar inkomen. Als het leasecontract op naam van een BV of NV wordt afgesloten, worden de leasekosten niet belast, ook niet als de auto privé wordt gebruikt.