Hoe Rishi Sunak een onwaarschijnlijk stijlicoon werd

26 Nov 2020

Hoe Rishi Sunak een onwaarschijnlijk stijlicoon werd

Terwijl iedereen zich bezighoudt met Rishi Sunak's bestedingsoverzicht, zijn de veeleisende mensen onder ons in beslag genomen door de fijnere details - wat het nieuwste werkportret van de bondskanselier onthult. Het is prachtig verlicht en toont hem hard aan het werk met ... een hoodie over een overhemd en een stropdas. Is dit acceptabel? En is de hoodie kasjmier?

De foto heeft een sterke hoofd-jongen-doet-zijn-huiswerk-vibes, maar op de een of andere manier werkt het. Sunak is in feite een man die absoluut weet hoe hij zich moet kleden. Van luxe truien tot perfect maatwerk, zijn garderobe is een rustige zelfverzekerde oefening in ingetogen elegantie.

Maar maakt het uit of een politicus goed gekleed is? Nee, in de zin dat een slecht geklede politicus uitstekend werk kan leveren, is dat niet zo.

En toch zijn de powerpakken van Margaret Thatcher, het ezeljack van Michael Foot, de pet van Jeremy Corbyn en de kittenhielen met luipaardprint van Theresa May allemaal het bewijs dat we opmerken of onze politieke leiders een garderobe kunnen werken. En Sunak is buitengewoon goed gekleed.

Laten we beginnen met het op maat maken. Sunak heeft het bescheiden marinepak, het alledaagse uniform van mannen over de hele wereld, genomen en het met een zodanige finesse doordrenkt dat het een politiek machtsstuk is geworden, dat kracht, stabiliteit en stijl uitstraalt. Gecombineerd met zijn onwrikbare uniform van frisse, slim-fit witte overhemden (altijd wit) en een leger van magere pastelkleurige stropdassen, straalt zijn zakelijke kleding een verfrissende kleermakerskennis uit die op gespannen voet staat met de rest van Westminster, en een die hem in een canon, tenminste, met Macron, Trudeau en Obama.

"Rishi lijkt me altijd een detailman in zijn interviews en ik denk dat dat wordt weerspiegeld in wat hij draagt", merkt de verslaggever Sophia Sleigh. Dit is een man die zijn gekerfde revers van zijn toppen kent; geen slechte zaak voor iemand die £ 55 miljard aan publiek geld uitgeeft voor het ontbijt.

Zoals GQ's Chief Content Officer Jonathan Heaf het verwoordt: "Sunak is een man die de leiding heeft over dingen die netjes moeten zijn - spreadsheets, lange vergelijkingen, cirkeldiagrammen - en zijn aandacht voor detail geeft iemand het vertrouwen dat hij misschien een goede hand is in staartdeling. ”

Maar misschien blinkt Sunak echt uit in de vrijetijdskleding, met een uit- duty-garderobe van duur ogende, elegante basics die stilletjes getuigen van een waardering voor kwaliteit.

De afbeelding die in maart werd vrijgegeven met hem WFH die een grijze sporthoodie droeg, was de foto die duizend "Dishi Rishi" -memes voortbracht. Het markeerde het begin van een serie vrijetijdskleding voor politici (laten we het chancellor chic noemen?) Instagram-posts met Sunak in een luxe garderobe van superfijne grijze truien met ronde hals, navy cashmere hoodies en grijze trainingspakken (trainingspakbroeken! !), culminerend in het laatste beeld van deze week dat dinsdag door de Schatkist werd vrijgegeven van Sunak die weg in zijn kantoor zat met een andere grijze hoodie (mogelijk Loro Piana of Brunello Cucinelli) die over zijn overhemd en das werd gegooid. Een gekunsteld beeld? Bijna zeker. En toch, vreemd sympathiek.

"Het is de smart casual look die altijd het moeilijkste onderdeel van de garderobe is. Het is gemakkelijk om een ​​pak te dragen en het is gemakkelijk om een ​​T-shirt te maken op vakantie, maar het is die tussenlook die moeilijk is ', zegt Isabel Spearman, een stylist en ex-adviseur van Samantha Cameron. "Hij heeft de esthetiek genageld die elke politicus wil vastleggen. Hij ziet er altijd gelikt en representatief uit. ”

Maar hoewel beide dingen, heeft Sunak zich tot het uiterste ingespannen om er niet al te glad uit te zien. Hij is een Star Wars-liefhebber met lederen armbanden die uit een gapend jaar komen en uit zijn hemdmanchetten gluren. Hij drinkt koffie uit een ‘slimme mok’ en heeft een Peloton-fiets. Sunak is een coole nerd, en hij wil dat we het weten.

Zoals Sleigh opmerkt: “Het was een slimme mededeling van de Schatkist om foto's te delen van Sunak die een hoodie droeg terwijl hij zijn uitgavenoverzicht voorbereidde. Het punt was dat we allemaal de beelden deelden. Het draagt ​​allemaal bij aan zijn sympathie-factor. " En dat is het nou juist. Terwijl degenen om hem heen allemaal rommelig haar, onbetrouwbare bodywarmers en slecht passende pakken zijn, geeft Sunak's rustig zelfverzekerde beheersing van zijn garderobe een bredere zekerheid over dat het land op dit moment zo wanhopig hunkert naar een leider.

"Als je zelfs maar vaag in de buurt komt van het vertrouwen van de natie, dan is er samengetrokken uitzien en je zorgen maken over wat er aan de buitenkant is net zo belangrijk als de manier waarop je brein werkt", zegt Daniel Marks, mede-oprichter van modecommunicatiebureau Sciencemagic.inc. "En ik denk dat het vaak iets is dat ontbreekt in de Britse politiek."

Er wordt gesproken over de bondskanselier als een potentiële toekomstige Tory-leider. Of hij het aankan, valt nog te bezien, maar hij ziet er zeker goed uit - hoodie en zo.